Membahas semua info tentang kamera

Resepi Ayam Rendang - Cara Membuat Makanan Tradisional Malaysia

Related eBook : Resepi Ayam Rendang - Cara Membuat Makanan Tradisional Malaysia

Resepi Ayam Rendang - Cara Membuat Makanan Tradisional Malaysia

Ayam Rendang merupakan salah satu makanan tradisional yang populer di Malaysia. Selain rasa yang sedap dan mudah dibuat, resepi ini pasti akan menyihatkan anggota keluarga anda. Mari kita pelajari cara membuat makanan ini dengan mudah.

Bahan-bahan yang Diperlukan

  • 1 ekor ayam
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 inci halia
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil gula

Cara Memasak Ayam Rendang

  1. Potong ayam menjadi 8 kepingan. Rebus ayam dengan santan pekat, halia, bawang merah, bawang putih, serai, jintan manis, ketumbar dan lada hitam hingga ayam empuk.
  2. Angkat ayam dan toskan santan pekat sehingga mendapat konsistensi yang lebih ketat.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing.
  4. Masukkan ayam yang telah direbus tadi ke dalam kuali dan masak hingga ayam berubah warna.
  5. Masukkan santan pekat, garam dan gula ke dalam kuali dan masak hingga kuah mendidih.
  6. Kemudian masukkan serai dan kacau sehingga sebati. Perasakan dengan garam dan gula sehingga rasa menyelerakan.
  7. Angkat dan hidangkan ayam rendang bersama nasi yang telah dimasak.

Anda boleh mencuba resepi ini untuk membuat makanan yang sedap dan menyihatkan. Selamat mencuba!

More eBook from TipeKamera :

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2018 TipeKamera | Design by Bamz