Resepi Ayam Masak Kunyit yang Sedap dan Mudah Disiapkan
Prolog
Ayam masak kunyit merupakan salah satu menu yang populer di Malaysia. Resepi ini mudah disiapkan dan sangat sedap. Dihidang dengan nasi yang dipadu dengan sambal kicap, ia pastinya akan menyelerakan selera anda. Di bawah artikel ini, kami telah berkongsi resepi ayam masak kunyit yang mudah dan sedap disiapkan.
Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam dipotong kecil
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 ulas bawang putih, cincang halus
- 2 ulas bawang merah, cincang halus
- 1 inci halia, cincang halus
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh lada hitam
- 1 cawan kaldu ayam
- 1/4 cawan sos tiram
- 1/2 cawan air
- 1/4 cawan daun kari
- 1 sudu besar jus limau
- Garam
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan masukkan bawang putih, bawang merah, dan halia. Goreng sehingga bau harum.2. Masukkan serbuk kunyit dan lada hitam. Goreng sehingga kunyit berubah warna.3. Masukkan ayam dan goreng sehingga ayam berubah warna.4. Masukkan kaldu ayam, sos tiram, air, dan daun kari. Kacau rata.5. Biarkan ia mendidih selama 10-15 minit.6. Masukkan jus limau dan garam. Kacau rata.7. Biarkan ia mendidih selama 5 minit.8. Angkat dan sajikan.
- 1 inci halia, cincang halus
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh lada hitam
- 1 cawan kaldu ayam
- 1/4 cawan sos tiram
- 1/2 cawan air
- 1/4 cawan daun kari
- 1 sudu besar jus limau
- Garam
Cara-Cara
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan masukkan bawang putih, bawang merah, dan halia. Goreng sehingga bau harum.2. Masukkan serbuk kunyit dan lada hitam. Goreng sehingga kunyit berubah warna.3. Masukkan ayam dan goreng sehingga ayam berubah warna.4. Masukkan kaldu ayam, sos tiram, air, dan daun kari. Kacau rata.5. Biarkan ia mendidih selama 10-15 minit.6. Masukkan jus limau dan garam. Kacau rata.7. Biarkan ia mendidih selama 5 minit.8. Angkat dan sajikan.
0 comments:
Post a Comment