Membahas semua info tentang kamera

Resepi Ayam Pansuh - Istimewa, Sedap, dan Mudah Dimasak!

Related eBook : Resepi Ayam Pansuh - Istimewa, Sedap, dan Mudah Dimasak!

Resepi Ayam Pansuh - Istimewa, Sedap, dan Mudah Dimasak!

Prolog


Ayam Pansuh adalah salah satu hidangan yang sangat popular di Malaysia. Ia merupakan masakan tradisional yang diawetkan dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah dijumpai di sekitar kita. Menariknya, hidangan ini juga mudah dimasak, dan membuatkan anda boleh menikmati masakan lezat tanpa bersusah payah. Mari ambil contoh resepi ayam pansuh yang sedap dan mudah ini untuk menikmati hidangan yang lazat!

Resepi Ayam Pansuh

Bahan-bahan:


• 1 ekor ayam (dipotong ke dalam 8 keping)• 4 ulas bawang merah (dicincang halus)• 2 ulas bawang putih (dicincang halus)• 2 inci halia (dicincang halus)• 2 biji tomato (disangai)• 2 biji bawang merah (dipotong nipis)• 2 sudu besar sos cili• 2 sudu besar sos ikan• 1 sudu teh garam• 1 sudu teh serbuk lada hitam• 1 sudu teh serbuk kunyit• 1 sudu teh serbuk jintan• 1 sudu teh serbuk ketumbar• 2 cawan air

Cara-cara:


1. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bawang merah dan bawang putih.2. Masukkan halia dan tomato, dan kacau sehingga bawang-bawang dan tomato menjadi lembut dan garing.3. Masukkan ayam dan kacau sehingga mengeluarkan minyak.4. Masukkan sos cili, sos ikan, garam, lada hitam, kunyit, jintan dan ketumbar. Kacau sehingga sebati.5. Masukkan air dan kacau sehingga semuanya bercampur.6. Tutup periuk dan biarkan ia dimasak selama 45 minit atau sehingga air kering dan ayam lembut.7. Angkat dan hidangkan ayam pansuh bersama nasi yang telah dimasak.

Kesimpulan


Ayam Pansuh adalah salah satu hidangan yang mudah dihasilkan dan sangat sedap. Dengan resepi ini, anda boleh membuat hidangan lezat dan mudah tanpa bersusah payah. Diharap resepi ini dapat membantu anda untuk memasak hidangan yang lazat!

More eBook from TipeKamera :

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2018 TipeKamera | Design by Bamz