Membahas semua info tentang kamera

Resepi Ayam Masak Kari Yang Sedap dan Mudah Dibuat

Related eBook : Resepi Ayam Masak Kari Yang Sedap dan Mudah Dibuat

Resepi Ayam Masak Kari Yang Sedap dan Mudah Dibuat

Prolog


Ayam masak kari merupakan salah satu hidangan yang paling digemari di Malaysia. Ia mudah disediakan dan boleh disertai dengan berbagai jenis sayur, roti atau nasi putih. Resepi yang ringkas dan mudah ini akan membuatkan anda teruja untuk mencuba masakan ayam masak kari sendiri di rumah. Mari kita mulakan!

Bahan-Bahan


• 1 ekor ayam, dipotong kecil-kecil• 1 inci halia• 1/4 cawan kacang tanah• 5 ulas bawang merah, dicincang• 5 ulas bawang putih, dicincang• 1/4 cawan minyak• 1 sudu teh jintan manis• 1 sudu teh garam• 1 sudu teh lada hitam• 1 sudu teh kunyit• 1 sudu teh kayu manis• 1 sudu teh serbuk kari• 1/2 cawan air• 1 cawan susu cair

Cara Memasak


1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan halia dan tumis sehingga naik bau harum.2. Masukkan bawang merah dan bawang putih. Tumis sehingga bawang layu.3. Masukkan ayam dan kacang tanah. Gaul sehingga rata.4. Masukkan jintan manis, garam, lada hitam, kunyit, kayu manis dan serbuk kari. Gaul rata.5. Tuang air dan susu cair. Gaul sehingga rata.6. Masak ayam masak kari sehingga pekat.7. Sedia untuk dihidangkan.

Kesimpulan


Resepi Ayam Masak Kari yang sedap dan mudah ini pasti akan menjadi pilihan yang menarik untuk anda. Anda boleh mencuba menghidangkannya bersama sayur-sayuran, roti atau nasi putih. Selamat mencuba!

More eBook from TipeKamera :

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2018 TipeKamera | Design by Bamz