Resepi Ayam Masak Butter Asli Malaysia
Prolog
Ayam masak butter ialah hidangan yang lazat yang amat popular di Malaysia. Ia menggabungkan rasa rempah-rempah yang menyelerakan dengan rasa butter yang manis. Resepi ini mudah disediakan dan pasti menjadi pilihan kegemaran keluarga anda. Jom kita lihat bagaimana untuk menyediakannya!
Bahan-bahan
- Ayam - 1kg, dicuci dan dipotong kepada 8 keping
- Garam - 2 sudu teh
- Butter - 2 sudu besar
- Lada sulah - 1/2 sudu teh
- Bawang putih - 5 ulas, ditumbuk
- Kunyit - 1 sudu teh, dihiris
- Serbuk kari - 2 sudu teh
- Air - 1 cawan
- Daun kari - 3 helai
Cara-cara Memasak
- Panaskan butter dalam kuali dengan api sederhana. Bila butter sudah meleleh, masukkan bawang putih, lada sulah, kunyit dan serbuk kari. Masak sehingga bawang putih menjadi kekuningan.
- Masukkan ayam ke dalam kuali yang berisi bahan-bahan di atas. Goreng selama 5 minit dan tuang air ke dalamnya. Kacau rata.
- Masukkan garam dan daun kari. Tutup kuali dan masak selama 20 minit dengan api sederhana.
- Bila ayam sudah dimasak, matikan api dan hidangkan dengan nasi putih panas. Selamat menjamu selera!
0 comments:
Post a Comment